Volg deze tips om op de beste manier beukenhaag te planten!

Volg deze tips om op de beste manier beukenhaag te planten!

In de Nederlandse tuinen zie je heel veel beukenhagen (Fagus Sylvatica). Het is namelijk een ideale groene tuinafscheiding die veel voordelen heeft in vergelijking met andere hagen. Je hebt twee soorten hagen: de rode en de groene beukenhaag. Een beukenhaag planten is in principe niet heel erg moeilijk, maar het is wel verstandig om onderstaande tips te gebruiken.

Tip 1: De grondsoort

Een beukenhaag houdt van luchtige en open (zand) grond. Woon je op kleigrond of natte zandgrond dan kun je het beste deze grond mengen met bemeste tuinaarde. Het handigst is het om dan een sleuf te graven waarin je de planten gaat poten en de uitgegraven grond te mengen met bemeste tuinaarde. De planten krijgen dan ook direct een goede bemesting mee.

Tip 2: De plantafstand

Hoeveel planten je per meter poot, is afhankelijk van de grootte die de plant al heeft als je deze koopt. Gemiddeld gaan we uit van een plantafstand van vijftig centimeter. Je plant dan drie planten per strekkende meter. Wil je sneller een dichtere en vollere haag dan kun je meer planten op een strekkende meter poten.

Tip 3: Wat is de beste tijd om te poten

De beste tijd om een beukenhaag te planten is tussen half oktober en half april. De planten zitten dan in een rustfase en hierdoor is de kans op doodgaan een stuk lager. Denk erom dat je ze niet plant als het vriest.

Tip 4: Hoe plant je een beukenhaag

Een beukenhaag plant je op dezelfde diepte als de plant heeft gezeten in de kwekerij. Zoals al eerder genoemd graaf je eerst een sleuf. Hier poot je planten in en vervolgens stamp je de grond aan om de plant steun te geven. Je hoeft niet direct water te geven, dit doe je als de plant gaat groeien.

Tip 5: Hoe verzorg je de beukenhaag?

Het is belangrijk dat de haag voldoende water krijgt. Vooral in drogere periodes is extra water geven verstandig. In natte periodes is het juist belangrijk dat er een goede afwatering (drainage) is. Snoeien doe je de haag een of twee keer per jaar, altijd voor de langste dag. Na een jaar dient de beukenhaag bemest te worden.
 

Terug naar overzicht