Zo maak je jouw tuin nog gezelliger

Zo maak je jouw tuin nog gezelliger 

Haal meer uit je tuin, door de indeling en inrichting hiervan eens in de zoveel tijd te veranderen. Kies bijvoorbeeld voor een tuin met een veranda, in plaats van een klassiek stenen terras. Het hout waarvan een veranda doorgaans gemaakt wordt heeft een hele warme uitstraling. Daarbij biedt de veranda een overkapping, waardoor je ook bij een buitje buiten kunt zitten. Vaak is het tijdens zo’n zomers buitje helemaal niet zo koud! Ook in de herfst blijf je langer buiten zitten, doordat de veranda de warmte vasthoudt. Dat geldt in het bijzonder voor mensen die de veranda combineren met een terrashaard. Een veranda is niet de enige optie om meer uit je tuin te kunnen halen. Je leest er in dit artikel meer over. 

Veranda of pergola in de tuin plaatsen 

Niet iedereen kiest voor een veranda met een houten overkapping. Je kunt bijvoorbeeld ook voor een model met glazen overkapping of een model met een bitumen overkapping kiezen. Het voordeel van glas ten opzichte van hout is het feit, dat de overkapping minder licht uit de woonkamer zal houden. Andersom heeft hout een warmere, meer sfeervolle look dan modellen van glas. Een alternatief voor een veranda met overkapping is het gebruik van een pergola in de tuin. Je ziet ze steeds meer! Het leuke aan een pergola is de mogelijkheid om verschillende planten tegen de palen hiervan op te laten klimmen. Het geeft een speels effect aan de tuin! 

Bloempotten met planten op je terras of veranda

Een terras of veranda is gezelliger, wanneer je deze van verschillende bloempotten voorziet. Vergelijk het met het gebruik van klimplanten, die je tegen de palen van een pergola op laat groeien. 

Tuinhuis om het hele jaar door in de tuin te zitten 

In de winter en het vroege voorjaar is het vaak te koud op de veranda of het terras. Ook wanneer je kiest voor het gebruik van een terrashaard. Om toch van je tuin te kunnen genieten en je even terug te kunnen trekken, kan het gebruik van een tuinhuis een goed idee zijn. Tuinhuizen zijn er in tal van verschillende varianten en formaten. Kies je voor een zeshoekig tuinhuis, of ga je voor een vierkant? Vaak hangt het van de plek in de tuin af waar je het tuinhuis plaatst, welk model hier het beste past. 

Kleed de tuin aan met verlichting 

Een andere manier om de tuin gezelliger te maken, is het gebruik van verlichting in de tuin. Je kunt bijvoorbeeld een lichtsnoer ophangen, of verschillende losse lampen voor buiten gebruiken. Belangrijk is dat de lampen geschikt zijn voor het gebruik buiten de deur. Een kortsluiting wil je voorkomen! Tegenwoordig zijn er hele handige systemen, waarbij je losse lampen op een elektriciteitskabel kunt klikken. Deze elektriciteitskabel steek je vervolgens in een transformator, die weer gekoppeld zit aan het stopcontact. Het voorkomt dat je een elektricien in moet schakelen om een grondkabel te trekken en deze aan te sluiten op bestaande elektra in huis. Het gebruik van lampjes met een klein zonnepaneel werkt vaak niet heel goed. 

Terug naar overzicht