Lengte raamuitzetter bepalen

Lengte raamuitzetter bepalen

Met een raamuitzetter zet u uw ramen open zonder dat ze kunnen gaan klapperen. U kiest zelf de gewenste positie en zet het raam stevig vast. Er bestaan verschillende soorten raamuitzetters, welke op het raam of op het kozijn kunnen worden gemonteerd. Het is belangrijk om van tevoren te bepalen hoe groot de raamuitzetter moet zijn, waarna u vervolgens kunt bepalen hoe deze moet worden gemonteerd. 
Voordat u aan de slag gaat is het belangrijk om de afstand tussen de kozijnhoek en het scharnier te bepalen. Het raam moet natuurlijk op een veilige manier geopend worden. De afstand tussen het scharnier en de kozijnhoek hangt af van de lengte van de raamuitzetter. Hierbij worden over het algemeen de volgende afstanden gehanteerd:
 

Lengte Raamuitzetter Minimale afstand tussen kozijnhoek en scharnier
20 cm 35 mm
30 cm 35 mm
35 cm 45 mm
50 cm  100 mm
55 cm 100 mm

Raamuitzetter op kozijn monteren

Na het bepalen van de afstand tussen de hoek van het kozijn en het scharnier zet u de raamuitzetter op de gewenste plek op het kozijn. Teken de montagegaten af met een potloodje. Verwijder de raamuitzetter en boor de montagegaten in het kozijn. De grootte van de boor is afhankelijk van de grote van de schroef. Voor schroeven van 4 mm kunt u een boor gebruiken van 2 mm. Vastschroeven op steen of beton? Vergeet niet om een plug te gebruiken. 

Raamuitzetter op raam monteren

Het is ook mogelijk om een telescoop uitzetter op het raam zelf te monteren. Maak de telescoop zo kort mogelijk, bepaal de plaats en teken de montagegaten af met een potlood. Gebruik eventueel een waterpas om de uitzetter mooi recht te monteren. Verder kunt u de uitzetter op dezelfde manier bevestigen als wanneer u de raamuitzetter op het kozijn monteert. 

Welke raamuitzetter heb ik nodig?

De meest populaire raamuitzetters zijn telescopische uitzetters en uitzetijzers. Het voordeel van een telescopische is dat u het raam op precies de gewenste stand kunt openen. Een uitzetijzer heeft daarentegen een aantal vaste punten waarop u het raam kunt openzetten. Tip! Gebruik bij ramen van 1 meter hoog of meer 2 raamuitzetters voor extra stevigheid. Daarnaast is het handig om een telescopische raamuitzetter strak af te stellen. Een onverwachte harde windvlaag kan het raam namelijk soms toch laten bewegen. Met een uitzetijzer heeft u hier minder last van.
 

Terug naar overzicht